Hypoteční banky bojují o tržní podíly. Začnou hypotéky zlevňovat?

Hypoteční banky bojují o tržní podíly. Začnou hypotéky zlevňovat?

16.7.2018 - České banky poskytující hypotéky stojí na rozcestí. Zvýšení sazeb ČNB a opětovný růst sazeb na mezibankovním trhu by měl dle předchozích zkušeností předznamenat i postupné zvyšování hypotečních sazeb. Jenže zatím to tak není a sazby u některých bank dokonce klesají. Jak je to možné?

Velmi důležitou roli nyní hraje avizované zpřísnění posuzování hypoték dle nového doporučení ČNB, které začne platit od 1. října letošního roku. Banky poskytující úvěry na bydlení v tuto chvíli stojí před rozhodnutím, zda zdražit a podržet si výnosnost na nově sjednávaných obchodech, nebo využít období před zpřísněním podmínek pro poskytování hypoték a prostřednictvím cenového zvýhodnění navýšit svůj tržní podíl. Jenže v případě snížení sazeb by došlo ke snížení zisku. 

V sazebnících bank zůstávají úrokové sazby téměř na nezměněných úrovních, ale konkurenční boj se rozhořel v úrovni časově omezených akčních nabídek (slevy na úrokové sazbě, slevy na poplatcích nebo odměnách za uzavření smlouvy). Takových akcí jsme na hypotékách a úvěrech ze stavebního spoření od začátku měsíce napočítali 7 a krom toho některé banky ještě v tom samém období prodloužily platnost některých již běžících kampaní.

Akční snížení sazeb oznámila na začátku měsíce Česká spořitelna a Equa bank. Načasování spuštění této slevové akce krátce po navýšení sazeb ČNB bylo pro mnohé překvapením. Česká spořitelna tím dala najevo, že bude v letošním roce usilovat o pozici hypoteční jedničky – největšího poskytovatele hypotečních úvěrů, kterou dlouhodobě drží Hypoteční banka.

Úrokové sazby stagnují, ceny bytů však dál rostou
Indexy GOFI, které mapují napříč trhem průměrnou nabídkovou sazbu hypoték, zůstaly v červnu až na jednu výjimku na květnových hodnotách. Titulní index GOFI 70 již dva měsíce stagnuje na 2,54 %. Pro klienty uvažující o vlastním bydlení je stagnace sazeb hypoték dobrou zprávou. Horší je to s vývojem cen nemovitostí. Průměrná nabídková cena bytů podle našich čerstvých statistik v červnu vzrostla oproti předchozímu měsíci o 20 000 Kč a v meziročním srovnání ceny bytů vzrostly dle dat portálu RealityČechy.cz o 300 000 Kč. Zatímco loni v červnu se byty v průměru nabízely za 2,56 mil. Kč, nyní je to 2,86 milionů Kč. 

Vývoj cen bytů ČR

Míra zatížení rozpočtu českých domácností hypoteční splátkou díky tomu meziročně vzrostla o téměř 5procentních bodů. Měřeno indexem dostupnosti bydlení nyní průměrná česká domácnost vynakládá na splátku hypotéky 43 % svých čistých měsíčních příjmů. Přitom loni v červnu to bylo necelých 38 %, jak ilustruje následující graf. Kromě toho uvádíme také meziroční změnu Indexu dostupnosti bydlení v jednotlivých krajích ČR.

Zatížení rozpočtů domácností hypotékou

Posun v cenách nemovitostí je ještě markantnější ve vývoji indexu návratnosti bydlení, který nijak nezohledňuje vývoj cen hypoték a poměřuje pouze průměrnou cenu bytů a průměrný čistý roční příjem českých domácností. Zatímco loni v červnu průměrnou českou domácnost vyšel byt v hodnotě 2,56 mil. Kč na zhruba 6násobek čistého ročního příjmu, letos se již hodnota tohoto ukazatele i přes růst příjmové úrovně blíží 7násobku čistých ročních příjmů. Vývoj tohoto poměru mapujeme prostřednictvím Indexu návratnosti bydlení (IDB), jehož vývoj ilustruje následující graf.

Návratnost bydlení

 

Luboš Svačina

odebírat zprávy