Poptávka po nových rodinných domech nepolevuje. Nabídek je ovšem nedostatek

Poptávka po nových rodinných domech nepolevuje. Nabídek je ovšem nedostatek

24.1.2018 - Ať už se podíváme na Českou republiku jako celek, nebo projdeme jednotlivé regiony, situace je téměř identická. Nedostatek je nejen developerských projektů rodinných domů, ale také stavebních pozemků pro individuální výstavbu. A pokud už takový projekt najdeme, tak bývá z velké většiny rozprodán. Existuje tedy nějaká cesta, jak nový rodinný dům najít?

Neproblematičtější je situace ve velkých městech, popřípadě v jejich blízkém okolí. Největší poptávka a současně nejmenší nabídka je podle Michala Picha, ze serveru realityčechy.cz, v Praze, Brně, Hradci Králové, Olomouci a Plzni. Nabídka projektů s novými rodinnými domy je v těchto lokalitách velmi malá a neodpovídá aktuální poptávce. "Hlavní problém shledáváme v nedostatku stavebních pozemků. Pro developerské společnosti je mnohem výhodnější výstavba bytů než rodinných domů a pokud firmy již stavební pozemky vlastní, tak se z nich snaží vytěžit maximum," doplňuje Michal Pich.

Jednou z možností, jak regulovat poměr mezi novými byty a rodinnými domy, je jiný způsob územního plánování. Pokud by se podařilo vyčlenit lokality dovolující pouze výstavbu rodinných domů, tak by se vzápětí mohla zvýšit také nabídka stavebních pozemků pro individuální výstavbu. Nejednalo by se o nic nového, vždyť již za první republiky vzniklo ve městech mnoho lokalit, které bytovou výstavbu nedovolovaly.

Pokud ovšem lidé chtějí nový rodinný dům, tak musí vyrazit buď na samotný okraj daného města nebo do některé z nedalekých obcí. Např. v Křelově u Olomouce aktuálně probíhá výstavba 11 ti zděných rodinných domů. Prodej započal v listopadu loňského roku a již po dvou měsících bylo 6 domů prodáno a další zájemci se stále hlásí. I přesto, že je výstavba mimo město, všichni dosavadní zájemci jsou z Olomouce. Ceny bytů jsou již tak vysoko, že je někdy výhodnější raději postavit dům za městem. Podle Marka Špundy, majitele realitní kanceláře MARA, která projekt nabízí, je představa života v rodinném domě, byť v přilehlém okolí Olomouce, lákavější než bydlení v bytě. "Jak je patrno ze zájmu o námi nabízený projekt, tak jistě nejsem jediný," dodává.

Obdobná situace je také v Brně a jeho okolí. V roce 2015 byla započata výstavba 13 ti rodinných domů v Pozořicích a volný zůstal jediný. Zájemců ale stále více. Monika Taschová ze společnosti Exreals k tomu dodává: "Neuspokojení zájemci se nás už ptají na další projekty. Rádi bychom v nich do budoucna pokračovali, brzdí nás ovšem přípravná fáze, která se u těchto projektů počítá na roky, ale to je všeobecně známá věc…" I u tohoto projektu je drtivá většina zájemců z města. "V Brně se buď narodili a žili zde, nebo sem přišli za prací, popřípadě zde studovali. Věkově je skladba kupujících zajímavá-od pracujících párů, které chtějí v novém založit rodinu, přes rodiny s dětmi, až po zralé dvojice v důchodovém věku. Každý má ten svůj důvod, proč se chce stěhovat do domu mimo město," doplňuje Monika Taschová. A jak vypadá nejčastější přání: "Samostatně stojící dům, s pozemkem, garáží a popřípadě dalším parkovacím stáním, čistějším ovzduším, v klidné a bezpečné lokalitě, a to v ceně bytu ve městě."

Oba profesionálové se shodují v tom, že je pozemků pro individuální výstavbu rodinných domů nedostatek. Velmi by také pomohlo rychlejší a pružnější vyřizování všech formalit. A co doporučit na závěr? Nepřestávat hledat, a to nejen v tištěných magazínech, ale hlavně na internetu. Valná většina realitních kanceláří inzeruje na realitních serverech, a proto zde bývá také nejširší nabídka.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy